Sparen bij de bank gaat misschien geld kosten

Sparen bij de bank gaat misschien geld kosten, maar te laat belasting betalen kost nu al zeker geld….

Afgelopen weken kwam het steeds meer in het nieuws. Banken overwegen kosten in rekening te brengen indien je er spaargeld stalt. De zilvervloot van enkele decennia geleden is allang gezonken. Er worden geen kleurplaten en knuffels meer uitgedeeld aan kinderen die hun spaargeld in de herfstvakantie naar de bank brengen. Zaak dus om alert met uw spaarcenten om te gaan, en goed te kijken of er alternatieven zijn.

Daarbij is het van belang om ook goed na te denken over de te verwachten belastingaanslag. Want daar gaat het waarschijnlijk al snel om meer kosten dan bij de bank. Bij het te laat indienen van een (voorlopige) aangifte is er belastingrente verschuldigd. Zeg maar 4% bij de aangifte inkomstenbelasting en maar liefst 8% bij de aangifte vennootschapsbelasting. Andersom werkt dat helaas al een tijdje niet meer. Waar vroeger wel eens gespaard werd bij de Belastingdienst, is bij een teruggaaf (waarbij tijdig een voorlopige beschikking wordt verleend) de Belastingdienst geen rente verschuldigd. Dat is bij de gehanteerde percentages van de Belastingdienst wel jammer. Maar voor de belastingplichtige dus wel zaak om hier scherp in te blijven.

Gezien de prijsontwikkelingen in enkele sectoren is het dus zaak hier goed naar te laten kijken en tijdig een voorlopige aangifte in te dienen. Mocht u denken dat dit ook voor u van toepassing is, neem dan even contact met ons op.

Veel leesplezier!

Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van februari 2020

Begin met typen en druk op enter om te zoeken