Het corona-effect

Enkele maanden terug hadden we een familiereünie. Tijdens de reünie werd verteld dat grootvader was overleden aan de Spaanse griep. De Spaanse griep dacht ik toen, je kunt je toch niet voorstellen dat er massaal mensen komen te overlijden aan een griep. En nog geen drie maanden later zitten we met een virus in onze maag dat heel de wereld op zijn kop zet. Tijdens het googelen van de Spaanse griep komt het woord pandemie tevoorschijn. Oef, dat woord wordt nu ook gebruikt. En de verschijnselen van indertijd lijken er ook nog wel op.
Het aantal dodelijke slachtoffers was indertijd het veelvoud van het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Twee jaar duurde de epidemie
(maart 1918-maart 1920). Een op de drie mensen wereldwijd kreeg deze griep. Uiteraard is het Corona-virus niet te vergelijken met de Spaanse griep. Gelukkig niet, want dan zou het aantal doden nog vele malen hoger zijn. Neemt niet weg dat het ongekende effecten heeft. Het zet de mens met twee benen op de grond. Hoe goed we het ook denken voor elkaar te hebben, ieder mens is een kwetsbaar wezen.
Vandaag staat er een bericht op teletekst dat Corona goed is voor de luchtkwaliteit. Op satellietbeelden en in metingen op de grond in China en Italië is dat duidelijk zichtbaar volgens dit bericht. Met name veroorzaakt door de afname van het verkeer en de bedrijvigheid. Ook in Nederland wordt een afname van de luchtvervuiling verwacht. Nu zou je zeggen, dan hebben toch nog een (klimaat)doelstelling bereikt. Er dient zich echter wel een volgende probleem aan. Als de pandemie te lang aanhoudt en mensen hamsteren op zo’n onbeschofte manier door, dan hebben we wel gezonde lucht, maar staan we er toch niet helemaal lekker voor. En volgens mij is nu ook wel helder waar een groot deel van het klimaatprobleem door veroorzaakt wordt. Zaak om daar met zijn allen weer een gezond evenwicht in te krijgen.

Ik wens iedereen die (in)direct leed ondervindt van het Coronavirus ontzettend veel sterkte toe!

Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van maart 2020

Begin met typen en druk op enter om te zoeken