Het boerenprotest

Afgelopen week, ingegeven door het boerenprotest van 1 oktober, dook er een filmpje van Bennie Jolink op: “Wie nou nog boer is, in de 21e eeuw, in Nederland, die heb lef. Dat is een kerel met kop en met klote. Hij wordt van alle kanten bedreigd, en toch zegt ie: ik ben boer en daor ben ik trots op”.
Bennie draait er geen doekjes om. Waar wij wel eens zeggen dat je tegenwoordig toch wel echt liefhebber moet zijn, om onder de druk van de overheid en maatschappij boer te blijven, zegt Bennie het op een manier, die ook echt binnenkomt. En daar hoeven we verder niets aan toe te voegen. Een betere voorman van de boerenstand is er afgelopen eeuw niet geweest.

Nederland is compleet van het padje. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de term zure regen ingevoerd. Rond de eeuwwisseling zouden alle bossen verdwenen zijn en zou er geen kerktoren de aantasting met ammoniak doorstaan. Ik zag laatst een krantenartikel uit die jaren waarin aangegeven werd dat een deel van de bevolking (ik denk overigens een select links gezelschap) dacht dat we 2000 niet zouden halen. Uiteraard moeten we zuinig op onze aardbol zijn, maar angst regeert. Als je dan vervolgens hoort dat het ministerie het rekenmodel wat wil aanpassen om bepaalde projecten weer op gang te brengen, dan begrijp ik er inderdaad geen snars meer van. Dus als we de rekenregels aanpassen vermindert dat de uitstoot?? Het wordt tijd dat het overschot aan ambtenaren die zich hier mee bezig houden, omgeschoold wordt tot leraar of verpleegkundige. Ik denk dat daar in Nederland op dit moment meer behoefte aan is.

Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van oktober 2019

Begin met typen en druk op enter om te zoeken