De Minister en de bank

Afgelopen maanden werden we opgeschrikt door de zogenaamde I&R fraude. Minister Schouten riep nogal hard van de daken dat de sjoemelaars hard moesten worden aangepakt en ze stelde de daad bij het woord. Vele bedrijven werden geblokkeerd met alle vervelende gevolgen van dien.

Het spreekt voor zich dat ondernemers zich aan de regels moeten houden. Maar als de minister zich eerst wat verdiept had in de materie en vervolgens pas geroepen had, was de imagoschade niet zo groot geweest. Want hoewel ze dat achteraf ook wel toe geeft, dat staat helaas niet met grote krantenkoppen in de krant. Maar wat nog frappanter was, dat er vooraanstaande bankmanagers op social media riepen dat ze kritisch gingen kijken of ze betrokken ondernemers nog wel gingen financieren. Kijk, dat is dan wel hoogst opmerkelijk. Zelf de claims nog niet afgewikkeld te hebben, wel het braafste jongetje van de klas willen wezen. De reacties waren dan ook van dien aard dat de berichten blijkbaar ingetrokken zijn.

Het is een taak van ons allen maatschappelijk verantwoord binnen de lijntjes te blijven ondernemen. Maar het wordt toch ook wel eens tijd dat criminelen worden aangepakt en boeren gewoon hun werk kunnen blijven doen.

Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van april 2018.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken