Meewerkende kinderen – administratieve én fiscale voordelen

Hebt u kinderen die (kunnen) meewerken in uw onderneming dan zijn er administratieve én fiscale voordelen te behalen! Veelal werken kinderen mee in de onderneming van de ouder(s). Fiscaal kan het dan voordeel opleveren om de kinderen hiervoor te belonen. Omdat uw kinderen vaak geen andere inkomsten hebben vallen zij in de laagste tariefschijf en daarnaast zal een inkomen tot +/- € 6.000 nauwelijks belast zijn door toepassing van de heffingskortingen. De beloning is wel aftrekbaar van het resultaat.

Let op: Bij een inkomen van de kinderen dat hoger is dan € 1.266 netto per kwartaal wordt op de kinderbijslag gekort! Ook voor studiefinanciering kunnen grenzen gelden voor de bijverdiensten.

Eenmanszaak, VOF of maatschap

Voor ondernemers met een eenmanszaak, VOF of maatschap is een vereenvoudigde regeling beschikbaar. Onder deze zogenaamde kalenderjaarregeling (KJ-regeling) hoeft u geen uitgebreide loonadministratie bij te houden en kunt u volstaan met één aangifte per jaar.

Is de KJ-regeling interessant voor mij?

Mogelijk wel als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U hebt een eenmanszaak, VOF of maatschap;
  • Uw kind is 15 jaar of ouder;
  • Uw kind woont nog thuis.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan mist u het administratieve voordeel, maar u kunt nog steeds profiteren van een belasting voordeel door uw kind op de loonlijst te plaatsen.

B.V.-structuren

Ondernemers met een B.V. kunnen er ook voordeel bij hebben om een kind op de loonlijst te plaatsen. Uw kind kan profiteren van de heffingskortingen en u kunt de salariskosten op het resultaat in aftrek brengen.

Studerende kinderen?

De studiekosten die u betaalt voor uw kind zijn niet aftrekbaar van de belastingen. Indien uw kind de studiekosten zelf betaald én uw kind ontvangt geen beurs of lening dan kan uw kind deze kosten wel van zijn of haar inkomen aftrekken. Dit biedt kansen!

Wilt u meer weten over de KJ-regeling of het plaatsen van kinderen op de loonlijst? Neem dan contact op met uw adviseur bij Biemans. Werkte uw kind in 2016 al mee in uw onderneming dan is het onder voorwaarden mogelijk om de KJ regeling al over vorig jaar toe te passen. Neemt u dan op korte termijn contact met ons op.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken