En de boer, hij ploegde voort

En de boer, hij ploegde voort.” De uitdrukking is bij velen wel bekend en de afgelopen maanden zie ik deze vaker voorbij komen. In de hectiek van regels die momenteel op de melkveehouders af komen past het spreekwoord letterlijk wel erg goed. Want als je tijdens het mooie weer buiten komt en je de lente weer voelt en ruikt, zie je ook dat de akkers weer bemest en bewerkt worden. Want met of zonder regels is dat de basis voor een nieuwe groeiseizoen.

En tegelijkertijd lees ik in het spreekwoord dat de aanhouder wint en hoe lastig sommige tegenslagen ook zijn, door gestaag en met boerenverstand door te blijven werken, is de kans het grootst om succesvol door de regeltjes heen te komen. Ook wel apart om te zien dat in de beleving van veel mensen er veel meer koeien zijn dan 30 jaar geleden, maar dat het aantal koeien in 2016 is beduidend lager is dan in 1983 tijdens de invoer van de superheffing.

Waarom brengen we dat niet meer onder de aandacht? Moeten we het probleem maar bagatelliseren? Nee, maar we moeten het probleem ook niet op blazen. En de boer, hij ploegde voort.

Veel leesplezier!!
Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van april 2017

Begin met typen en druk op enter om te zoeken