Bijtelling auto: kunt u het nog volgen?

Het bijtellingspercentage van de auto is een geliefd onderwerp maar het motto van de wetgever wordt steeds meer: complexer kunnen we het niet maken. De regelgeving kent inmiddels zoveel wijzigingen en overgangsregelingen dat u alleen met het op onze website te downloaden stroomschema bij het juiste bijtellingspercentage uitkomt.

1) Verlaging standaardbijtellingspercentage naar 22%

Vanaf 1 januari 2017 is het standaardbijtellingspercentage 22%. Alleen de volledig elektrische auto krijgt nog een korting en kent een bijtellingspercentage van 4%.

Zoals vaak is er echter ook een maar…!

Is u uw auto namelijk vóór 1 januari 2017 voor het eerst te naam gesteld, dan blijft het standaard bijtellingspercentage van 25% gelden! Deze in hun ogen onredelijke wetstoepassing is voor een belangenvereniging voor zakelijke rijders reden geweest om een proefprocedure te starten.

Heeft u een auto met 25% bijtelling?

U hoeft (nog) geen bezwaar te maken tegen de hogere bijtelling. Als blijkt dat ook de Hoge Raad deze verschillende behandeling onrechtvaardig acht, dan kan er in de aangifte inkomstenbelasting 2017 een correctie op de ingehouden loonheffing worden gemaakt.

2) Overgangsrecht voor verlaagde bijtellingspercentages

Voor auto’s met een verlaagde bijtelling geldt in het algemeen dat deze maximaal 60 maanden van toepassing is. In een aantal gevallen is deze termijn afgelopen op 1 januari of 1 juli 2017. Het tarief dat daarna geldt is afhankelijk van de eerste datum van tenaamstelling én van de CO2-uitstoot.

Op basis van nieuw overgangsrecht wordt voor auto’s met een bijtelling van 14 of 20%, die vóór 1 juli 2012 voor het eerst op naam zijn gesteld, de korting op het standaardbijtellingspercentage verlengd tot 1 januari 2019. Dit geldt dan weer niet voor elektrische auto’s. Daarvoor geldt gewoon de termijn van 60 maanden. En dan zijn er nog de auto’s met 4 of 7% bijtelling…

Wilt u weten hoe het precies zit in iedere situatie? Vul het formulier in en krijg direct toegang tot het stroomschema.

Bijtellingspercentage stroomschema downloaden

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Hebt u vragen over uw specifieke situatie, neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken