7 tips om op de valreep van 2017 geld te besparen als ondernemer

Zo tegen het einde van het jaar is er meer zicht op de jaarcijfers van 2017. Cijfers over je winst, investeringen en dividend geven mogelijkheden om geld te besparen.

1. Winst verlagen voor vennootschapsbelasting

Ligt je winst in lijn met de verwachtingen? Mogelijk kom je net boven de schijf van de vennootschapsbelasting van € 200.000. Daarboven betaal je 25% in plaats van 20%. Of kom je bij de inkomstenbelasting in het hoogste tarief? Dan kun je je winst verlagen door een geplande investering eerder te doen. Dit heeft wel gevolgen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

2. Investeringsaftrek optimaal benutten

Heb je in dit jaar al voor meer dan € 2.300 in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd? Dan heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Kom je er net onder, dan is het een overweging waard om nog een investering te doen. Het maximum van de aftrek ligt op een totaal van € 312.176. Dreig je hierboven te komen, dan is het een afweging om een deel van de investeringen naar 2018 te schuiven. Daarnaast neemt de aftrek af bij grotere bedragen. Het kan daardoor lonen om grote investeringen over meerdere jaren te spreiden.

3. Aanschaf gebouw voor eigen gebruik

Van plan een gebouw aan te schaffen of te investeren in nieuwbouw voor eigen gebruik? Het kabinet Rutte III is van plan de afschrijving op gebouwen in eigen gebruik in de vennootschapsbelasting te beperken. Per 2019 zou dat 100% van de WOZ-waarde worden in plaats van de 50% zoals nu. Deze beperking zal waarschijnlijk niet gelden voor investeringen in een duurzaam gebouw, zoals een groenlabelkas of een duurzame stal. Gebouwen die onder de Vamil-regeling vallen, zijn namelijk uitgezonderd van de afschrijvingsbeperking.

4. Dividend voor aanmerkelijk belang uitkeren

Met de verlaging van de vennootschapsbelasting verhoogt het kabinet de aanmerkelijk belangheffing. Deze wordt in 2020 27,3% en in 2021 28,5%. Het loont om nu nog dividend uit te keren tegen het huidige tarief van 25%.

5. Mogelijk hogere bijtelling auto van de zaak

Bij een auto van de zaak vervalt de lagere bijtelling na 60 maanden. Heb je een auto met een lagere bijtelling en is deze in 2013 op kenteken gezet? In 2018 verloopt deze lagere bijtelling. De bijtelling gaat dan omhoog naar 25%, ook als de auto nu 0% bijtelling heeft.

6. Geringe hypotheekschuld aflossen

Breng je geen hypotheekrente in aftrek, dan hoef je geen eigenwoningforfait bij te tellen. Aflossen van een geringe hypotheekschuld kan zo een besparing opleveren. Bedenk of hier geld voor is zonder ander bestedingsdoel. Sluit je later opnieuw een hypotheek af, dan is de rente niet meer aftrekbaar. Los je het restant van de schuld af, zorg dat dit vóór 31 december overgeboekt is zodat je bespaart op de belasting over box 3.

Het kabinet Rutte III is van plan om deze maatregel (geen eigenwoningforfait bijtellen als je geen hypotheekrenteaftrek hebt) in 30 jaar terug te draaien. Het voordeel dat er nu nog is, zal per jaar kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.

7. Overtollige liquiditeiten opnemen

Heb je in je onderneming geld dat niet noodzakelijk is voor de uitoefening van je onderneming? Dan ben je verplicht om dit tot je privévermogen te rekenen. Om een hoge heffing van box 3 te voorkomen, kun je het geld het beste ná 31 december naar je privé-rekening overboeken.

Heb je in het komend jaar juist extra geld nodig voor je onderneming, voor bijvoorbeeld die noodzakelijke investering? Dan is het gunstig om dit geld juist vóór 31 december over te maken.

Let op: schuif je met gelden zonder zakelijke motieven, dan kan de belastingdienst dit aan beide boxen toerekenen en betaal je dubbel belasting.

Wil je meer weten over bespaarmogelijkheden?

Neem contact met ons op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken